bambooteq
Home Over ons Nieuws Projecten Partners Duurzaamheid Vacatures Contact
Home

T: 078-6999621 | E: info@aphoutconstructies.nl

Houtconstructies
Houten Vlonders
Hardhouten gordingen
Houten kolommen voor de woningbouw
Vlonder planken
Houten Terrassen
Houten Vlonders
Houten Galerijen
Houten trappen


Houten uitkijktorens
Houten Pergola’s
Beschoeiingen
Houten Bruggen
Boogbruggen
Tuibruggen
Ophaalbruggen
Vakwerkliggerbruggen

Damwanden


Hout details
Esthec
Remmingswerken
Houten steigers
Hout meubilair
Houten Jachthavens

Hout soorten:

Angelim Pedra/Sapupira
Angelim Pedra/Sapupira
Araracanga
Camaldulensis
Cloeziana
Cumaru
Karri
Massaranduba
Microcorys
Paniculata
Piquia
Robinia
Sapucaya
Tatajuba

Disclaimer   

Algemene Voorwaarden  

WKA Gegevens

Bekijk hier onze Brochure!

Kantoor: Ohmweg 57H - 2952 BD - Alblasserdam
Werkplaats: Amperestraat 36 - 2952 AA -  Alblasserdam

E: info@aphoutconstructies.nl

T: 078-6999621 M: 06-13510158

BANK: NL38 RABO 0300 7902 60 Grek.: NL76RABO0991258371
KvK:
62029487 BTW: NL854605228B01

Home

BAMBOOTEQ: 100% DUURZAAM

Bamboe in de bouw:

Vanwege de wereldwijde vraag naar niet-vervuilende, duurzame bouwmaterialen, wordt de interesse in bamboe onder de innovatieve architecten steeds meer. Bamboe biedt niet alleen optimale oplossingen voor gemeentes met minder middelen, het is ook een populaire bron en studie onderwerp voor professionals en instellingen van het hoge economische niveau.

Bamboe is een product dat is opgebouwd uit verschillende kernen en heeft een interessante structuur. Er is onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van bamboe in West-Europees klimaat met goede resultaten.  Het gebruik van bamboe in Noordwest-Europa is mogelijk en beter dan het gebruik van tropisch hardhout. Door de toegenomen vraag naar groeiend tropisch hardhout verdwijnt dit snel. Bamboe biedt een alternatief en is een prachtig materiaal in combinatie met andere materialen.
Bamboe is licht en rot niet. Het is flexibel en kan krachten flexibel opvangen. Deze flexibiliteit heeft het door de lange vezel en is daarom buigzaam, waardoor het veel trek en krachtspanning kan opvangen. Dit is een voordeel ten opzichte van andere materialen want die hebben dat niet. Als we op andere materialen druk zetten dan knappen ze uit elkaar. Bamboe is interessant omdat het meebeweegt en windkrachten kan opnemen.
Bamboe is sterk. Het kan grote spanningen aan voordat het breekt, groeit snel, goed voorhandig en is goedkoop. We kunnen niet zonder bamboe op onze wereld. Door de elasticiteit die bamboe bezit, welke aanzienlijk groter is dan bomen of hout, is het een interessant bouwmiddel.

Bamboe heeft inmiddels een ISO certificaat en mag dus officieel gebruikt worden als bouwmateriaal.


Bamboe en ecologische voordelen

Bamboe groeit snel en levert een hoge productiviteit. Er zijn 1500 verschillende bamboe soorten waarvan er 50 geschikt zijn als constructief bouwmateriaal. Omdat bamboe een grassoort is (de Gramineae), schiet het binnen een half jaar tot 30 meter uit de grond. Bamboe heeft een omlooptijd van zeven jaar. Bij houtsoorten is dat 30 jaar wat een enorme winst betekend. De werkelijke recordtijd bedraagt 1,22 meter per dag.Bamboe heeft hardhouteigenschappen maar groeit sneller dan zachthout. Één bamboe wortel levert 15 kilometer bruikbare stam wat een grote hoeveelheid bruikbare grondstof en een prachtige cyclus betekend. Bamboe geeft bij teling geen problemen voor het milieu. Een hernieuwbare bron zonder uitputting. Door bamboe te lamineren is alles wat van hout gemaakt wordt in bamboe te produceren.

Door het gebruik van bamboe wordt het broeikaseffect en de klimaatverandering sterk gereduceerd. Bamboe absorbeert broeikasgassen. De koolstofdioxide-uitstoot (CO2) van bamboe geeft 35% meer zuurstof in deatmosfeer af dan een gelijkwaardige soort hardhout.Dit ontstaat door de hoge groeisnelheid en fotosynthese. De klimaatverandering is al enkele jaren een probleem en daarom zou bamboe opgenomen kunnen worden als gecertificeerd hardhout . Bamboe is eveneens geschikt voor de productie van biomassa omdat het de op een na hoogste biomassa geeft op aarde.

In Aziatische landen bestaat het gezegde: je kunt leven zonder vlees, maar je sterft zonder bamboe want bamboe kun je eten. In de Noord-West Europese context, gebruiken we bamboe in de tuin en als afwerkingmateriaal. Maar waarom wordt het in Europa niet vaker als bouwmateriaal toegepast? Bamboe is immers een van de sterkste bouwmaterialen in de wereld. Het heeft een treksterkte van 28.000 inch per vierkante millimeter tegenover 23.000 inch voor staal.

Men leert van de natuur door onderzoek te doen naar de structuur van bamboe, want de natuur bouwt veel efficiënter dan wij. Wij bouwen stijf, maar met behulp van minder stijvere dempers en elastische veren die eruit zien als het bouw systeem van een bamboe stengel kunnen we minder stijf bouwen.

Bamboe is een duurzaam bouwmateriaal voor Europese landen!